Cesky Fousek | Borek

Cesky Fousek | Borek

Borek is één van mijn favorietjes. De Cesky Fousek (uitgesproken als Tsjeskie Foosek) is een uit Tsjechië afkomstige ruwharige jachthond. Het ras wordt gekenmerkt door zijn sterk ontwikkelde baard en wenkbrauwen. Hieraan heeft het ras trouwens ook zijn naam ontleend, want Fousek betekend in het Tsjechisch “baard”.

De Cesky Fousek is een all-rounder in het jachtwerk, die zowel voor als na het schot gebruikt wordt. Maar éénmaal thuis bij het baasje, veranderd deze hardwerkende en gepassioneerde jager in een rustige hond die zich makkelijk schikt naar de regels van het gezin.

Borek is een prachtig voorbeeld van dit ras, die qua karakter zeker een schoolvoorbeeld is. Een heel aangename hond om te trimmen.

De Cesky Fousek heeft een plukvacht, wat wil zeggen dat de haren met kleine plukjes, met de hand getrokken worden. Scheren of knippen is voor deze vacht uit den boze, de vacht wordt te wollig en uiteindelijk verdwijnt de ondervacht. Deze ondervacht is van essentieel belang om de hond warm te houden.

Bedankt aan dierenarts  Hannes Vanhaelemeersch voor het vertrouwen.